Till toppen

En bra eld ger en mysigare upplevelse

Elden har i alla tider varit viktig för oss, både för vår överlevnad och som en stämningsfull social samlingspunkt. Man kan göra upp eld på flera olika sätt. Här visar vi hur du gör upp en bra eld och vilken ved som passar bäst.

En bra eld ger en mysigare upplevelse

LTT – tre punkter som ger dig den bästa veden

Följ våra tre enkla punkter, (förkortade LTT), så får du ved som ger en jämn och bra värme, utan för mycket rök:

LÅNGSAMT BRINNANDE – Välj björk eller annan ved som brinner sakta och inte sprakar för mycket. Undvik gran och asp.

TUNNA VEDTRÄN – Använd ved som kluvits till tunna stickor (ca 2–4 cm tjocka). Då får du fina lågor som inte ryker mycket.

TORR – Elda med torr ved, såvida du inte tänker sända röksignaler ... Veden ska vara så torr att två vedträn som slås mot varandra ger upphov till ett skarpt ljud. Stapla veden rätt och få en bra, varm eld För att få fyr på elden behövs tre saker (samtidigt): Bränsle, syre och värme. Man kan göra upp eld på flera olika sätt. Pyramideld och pagodeld är två eldtyper som brinner bra i en bålpanna.

Pyramideld 

Pyramidelden används bland annat som bas för att tända de flesta typer av brasor. Elden byggs inifrån.

  1. Starta med en liten, luftig hög med tändved i mitten. Här kan du använda näver, trästickor eller några tändbriketter.
  2. Placera tre små vedträn lutade mot varandra så att de bildar en pyramid. Fortsätt med lite större vedträn.
  3. Placera dig så att du skärmar av vinden innan du tänder elden.
  4. När elden tagit sig ordentligt lägger du på lite större vedträn utanpå pyramiden.
  5. När du har fått ordentligt med glöd matar du elden då och då med tunna vedträn.

 

Pyramidebål er den vanligste båltypen. Det er enkelt og egner seg godt som leirbål.
Pyramidebål
Pyramidebål er den vanligste båltypen. Det er enkelt og egner seg godt som leirbål.

Pagodeld

En pagodeld är mångsidig och kan byggas gles eller tät:

Gles pagodeld – perfekt för matlagning eftersom den brinner snabbt. Detta gör att du snabbare kan komma igång med tillagningen av det goda:

  1. Lägg två vedträn (ca. 4–8 cm tjocka) parallellt, på ordentligt avstånd från varandra.
  2. Lägg två nya vedträn tvärs över det första lagret.
  3. Gör en liten, luftig pyramid i mitten.
  4. Tänd elden innan du fortsätter att lägga vedträn två och två tvärs över varandra, som ett timmerhus, i ytterligare två lager.
  5. Mata elden då och då med tunna vedträn.

Tät pagodeld – en perfekt vintereld som brinner långsammare. Elden värmer frusna händer och barnkinder mycket bra.

  1. Stapla fyra lager vedträn tvärs över varandra (på samma sätt som för gles pagodeld, punkt 1 och 2, men med fyra parallella vedträn i varje lager).
  2. Gör en liten pyramid ovanpå och tänd elden.
  3. Mata elden allteftersom med tunna vedträn. Fortsätt gärna att stapla veden enligt samma modell.
Pagodebål er et bål som brenner lenge og som gjør det enkelt å få fyr på veden.
Pagodebål
Pagodebål er et bål som brenner lenge og som gjør det enkelt å få fyr på veden.

Korrekt eldning när du lagar mat över öppen eld

Friluftsmatlagning ska vara roligt. Därför är det bra att göra upp eld på rätt sätt.

Om du följer våra tre punkter avseende ved och staplar den korrekt så kommer mycket att gå av sig själv.

Det är klokt att vänta med tillagningen tills du har en ordentlig glöd. Detta tar längre tid på vintern. Kom ihåg att mata elden då och då med tunna vedträn.