Elden har i alla tider varit viktig för oss, både för vår överlevnad och som en stämningsfull social samlingspunkt. Man kan göra upp eld på flera olika sätt. Här visar vi hur du gör upp en bra eld och vilken ved som passar bäst.
Följ våra tre enkla punkter, (förkortade LTT), så får du ved som ger en jämn och bra värme, utan för mycket rök:
LÅNGSAMT BRINNANDE – Välj björk eller annan ved som brinner sakta och inte sprakar för mycket. Undvik gran och asp.
TUNNA VEDTRÄN – Använd ved som kluvits till tunna stickor (ca 2–4 cm tjocka). Då får du fina lågor som inte ryker mycket.
TORR – Elda med torr ved, såvida du inte tänker sända röksignaler ... Veden ska vara så torr att två vedträn som slås mot varandra ger upphov till ett skarpt ljud. Stapla veden rätt och få en bra, varm eld För att få fyr på elden behövs tre saker (samtidigt): Bränsle, syre och värme. Man kan göra upp eld på flera olika sätt. Pyramideld och pagodeld är två eldtyper som brinner bra i en bålpanna.
Pyramidelden används bland annat som bas för att tända de flesta typer av brasor. Elden byggs inifrån.
En pagodeld är mångsidig och kan byggas gles eller tät:
Gles pagodeld – perfekt för matlagning eftersom den brinner snabbt. Detta gör att du snabbare kan komma igång med tillagningen av det goda:
Tät pagodeld – en perfekt vintereld som brinner långsammare. Elden värmer frusna händer och barnkinder mycket bra.
Friluftsmatlagning ska vara roligt. Därför är det bra att göra upp eld på rätt sätt.
Om du följer våra tre punkter avseende ved och staplar den korrekt så kommer mycket att gå av sig själv.
Det är klokt att vänta med tillagningen tills du har en ordentlig glöd. Detta tar längre tid på vintern. Kom ihåg att mata elden då och då med tunna vedträn.