Till toppen

Lägereldsmat i gjutjärn

Gjutjärnsredskap är perfekt när du vill laga god mat över öppen eld. I den här artikeln delar vi med oss av några tips på hur du lyckas med detta.

Lägereldsmat i gjutjärn
Toastjern i støpejern tåler høy temperatur
Toastjern i støpejern brukes på bål

Så förbereder du gjutjärnskärl för användning

Alla våra gjutjärnsprodukter tillverkas av rågjutjärn. Detta innebär att stålets yta är obehandlad och porös med tusentals små porer Till skillnad från produkter med non-stickbeläggningar måste produkten vara mättad med fett för att ge bästa stekyta.

Uppvärmning av gjutjärn

Gör upp en eld i bålpannan. Använd tunna vedträn. Gjutjärn tar lite tid att värma upp. Förvärmning av gjutjärnsprodukten är viktigt innan du börjar steka. Ge därför tid för uppvärmning innan du sätter igång med spännande matexperiment. Placera gjutjärnet på grillgallret i din bålpanna, för att hålla ett lämpligt avstånd från värmen.

Vänta tills gjutjärnet är tillräckligt varmt innan du tillsätter fett som smör eller olja som tål hög värme (t.ex. raps-, solros-, eller jordnötsolja). När smöret är gyllene eller skummande och har tystnat, eller oljan är något vågig, är järnet redo för stekning. Du kan också testa med vatten. Avdunstar vattnet är värmen tillräcklig.

Så här gräddar du spröda lägereldsvåfflor

  1. Pensla gärna våffeljärnet med matolja dagen innan du ska använda det.
  2. Våffeljärnet måste värmas upp långsamt före användning. Se till att järnet inte är för varmt under gräddningen, eftersom det då är lätt att våfflorna bränns vid. Våffeljärnet får heller inte vara för kallt, så att smeten rinner ut. Här måste man ha lite tålamod och prova sig fram.
  3. När lågorna är små är det dags att börja grädda. Placera våffeljärnet på grillgallret. Detta säkerställer att våffeljärnet står plant och att du får så jämn värme som möjligt. Kom ihåg att rotera våffeljärnet då och då. Våfflorna är färdiggräddade när de är gyllengula och spröda.
  4. Pensla järnet ordentligt med smör mellan varje gräddning. Mata elden försiktigt med tunna vedträn vid behov så att du får jämn värme.

Tillaga en välsmakande toast

Se till att järnet inte är för varmt när du steker. När lågorna är små eller du har fått en bra glöd är järnet klart för stekning. Toastjärnet placeras enklast över grillgallret. Detta säkerställer att toastjärnet står plant och att du får så jämn värme som möjligt.