Gjutjärnsredskap är perfekt när du vill laga god mat över öppen eld. I den här artikeln delar vi med oss av några tips på hur du lyckas med detta.
Alla våra gjutjärnsprodukter tillverkas av rågjutjärn. Detta innebär att stålets yta är obehandlad och porös med tusentals små porer Till skillnad från produkter med non-stickbeläggningar måste produkten vara mättad med fett för att ge bästa stekyta.
Gör upp en eld i bålpannan. Använd tunna vedträn. Gjutjärn tar lite tid att värma upp. Förvärmning av gjutjärnsprodukten är viktigt innan du börjar steka. Ge därför tid för uppvärmning innan du sätter igång med spännande matexperiment. Placera gjutjärnet på grillgallret i din bålpanna, för att hålla ett lämpligt avstånd från värmen.
Vänta tills gjutjärnet är tillräckligt varmt innan du tillsätter fett som smör eller olja som tål hög värme (t.ex. raps-, solros-, eller jordnötsolja). När smöret är gyllene eller skummande och har tystnat, eller oljan är något vågig, är järnet redo för stekning. Du kan också testa med vatten. Avdunstar vattnet är värmen tillräcklig.
Se till att järnet inte är för varmt när du steker. När lågorna är små eller du har fått en bra glöd är järnet klart för stekning. Toastjärnet placeras enklast över grillgallret. Detta säkerställer att toastjärnet står plant och att du får så jämn värme som möjligt.